Howard Garrett, cunoscut şi sub numele de Doctorul Murdăriei, a întocmit o compilaţie despre utilizările oţetului, inclusiv reţete pentru uz intern sau în grădina organică, care vă sunt prezentate în continuare.

fruit-shopping.jpg

 

Oţetul alb - un produs de curăţenie extraordinar şi un foarte bun ingredient pentru ierbicide

Oţetul alb distilat este tipul de oţet pe care vrei să-l foloseşti pentru curăţenie şi la spălatul rufelor. Spre finalul articolului vei găsi şi reţeta lui Garrett pentru un ierbicid nontoxic, care se face tot cu oţet alb. Apă şi oţetul fac o soluţie foarte bună pentru curăţat geamurile, de exemplu, iar oţetul în combinaţie cu peroxid hidrogen este foarte bun pentru dezinfecţie şi igienizare. După cum spune Garrett:

“Bicarbonatul de sodiu stins cu puţin oţet alb este incredibil la curăţarea chiuvetelor, a căzilor, a faianţei şi a altor suprafeţe. Pentru curăţenie, poate fi diluat cu apă în proporţie de 50-50. Că ierbicid trebuie folosit în concentraţie maximă. Indiferent de utilizare, oţetul utilizat trebuie să fie din categoria oţetului făcut prin distilarea alcoolului din cereale. Pentru puritani, există şi oţet alb organic din porumb.”

 

Evită oţetul 20%

Garrett ne avertizează să nu folosim oţetul de 20 %, pentru că este făcut cu 99 % acid acetic glacial, declarând că este mult mai puternic decât ai nevoie, în plus, este şi mult prea scump. Dar ce este mai important, acest tip de oţet este obţinut din derivaţi pe bază de petrol, ceea ce poate fi periculos dacă este inhalat şi îţi poate afecta ochii şi pielea.

“Un ultim avertisment este că multe dintre cele 10 % de tipuri de oţet comercializate grădinarilor naivi care îşi doresc produse organice sunt, de fapt, produsul de 20 % îndoit cu apă. Adevăratul oţet trebuie să menţioneze pe etichetă că este obţinut din alcool de cereale distilat sau alţi termeni de acest gen care să indice faptul că este obţinut din produse naturale distilate,” avertizează Garrett.

 

Oţetul din cidru de mere - bun pentru sănătate

Oţeturile din cidru, obţinute prin fermentarea fructelor, precum ar fi merele, nu sunt apreciate pentru curăţenie sau că ierbicide. Însă, aceste tipuri de oţet sunt asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate dacă sunt folosite pentru uş intern. Există două categorii mari de oţet de cidru:

S-ar putea să-ți placă și:


Oţetul obişnuit din cidru de mere

 

Când cumpăraţi oţet din cidru de mere, nu-l alegeţi pe cel mai limpede, “curat lacrimă” pe care-l vedeţi pe raftul magazinului. Alegeţi mai bine unul organic, nefiltrat, neprocesat, care este mai tulbure şi maroniu. Când vă uitaţi prin sticla, se poate vedea o substanţă ca o pânză de păianjen plutind în el. Este numită “mamă,” şi este o dovadă ca oţetul este de bună calitate. Deşi poate părea suspect, de fapt această chestie care arata ciudat este exact ce trebuie să cauţi. Ca şi în cazul altor produse, şi oţetul cu cât este mai procesat, cu atât îşi pierde din elementele nutritive.

Oţetul poate fi folosit pentru a ţine sub control buruienile din grădină. Iată ce ne recomandă Garrett:

Pentru a ţine buruienile departe de zonele decorative sau de pietrişul utilitar, cel mai bine este să le scoţi de la bun început sau să foloseşti produse organice ulterior pentru a le omorî. Sarea, ierbicidele toxice şi clorul nu ar trebui folosite niciodată pentru că pot contamina solul pe termen lung. În plus, pot ajunge şi la sursa de apă. Pentru a elimina această problemă, pune pietrişul în strat gros - 15-20 cm, după ce ai înlăturat toate buruienile şi plantele nedorite.

 

Buruienile care cresc prin pietriş pot fi sprayate şi omorâte cu o soluţie făcută din oţet de murături cu concentraţie de 10%, amestecat cu 30 ml ulei de portocale şi 1 linguriţă de săpun lichid sau poţi folosi ierbicide organice din comerţ. Sprayurile cu oţet pot omorî şi buruienile ce apar în crăpăturile potecilor. Cea mai bună alegere în cazul unui ierbicid este să fie cu oţet alb cu concentraţie de 10% obţinut din alcool de cereale. Este suficient de puternic. Evită produsele făcute din acid acetic glacial 99%. Sunt derivate din petrol. Oţeturile naturale precum cele făcute din mere fermentate nu sunt prea utile ca ingredient pentru ierbicide.

Reţetă pentru ierbicid:  3.8 l de oţet 10 %, se adaugă 30 ml ulei de portocale si 1 linguriţă săpun lichid sau alt detergent. Nu se adăugă apă!

Amestecă bine înainte de fiecare utilizare şi stropeşte buruienile. Evită stropirea plantelor pe care vrei să le păstrezi. Soluţia va afecta orice planta pe care o atinge. Acest spray natural dă cele mai bune rezultate în zilele calde spre fierbinţi. Oţetul sprayat la baza copacilor şi a altor plante lemnoase nu va răni plantă în niciun fel. Această tehnică a fost folosită primele daţi pentru buruienile şi plantele nedorite ce creşteau în jurul butucilor de vie.

Dacă foloseşti apa alcalină, adaugă 1 lingura de oţet din cidru de mere natural 5 % la fiecare 3.8 l apa pentru a îmbunătăţi calitatea apei folosită pentru plantele la ghiveci sau cele din grădină. Nu trebuie să faci acest lucru de fiecare dată când uzi florile, deşi nu dăunează. Tehnica ajuta în special pentru florile care iubesc mediul acid, precum gardenii, azalee şi sânger. O lingură de oţet la 3.8 l poate fi adăugat în sistemul de stropire al gazonului, florilor şi copacilor, mai ales când solul sau apă sunt alcaline. Oţetul mai poate fi folosit şi în recipientul de stropire.

sursa: wakeup-world.com

 

Articole asemănătoare