Peștele poate fi o mâncare ce îți dă energie... sau un coșmar toxic care îți va crea multe probleme de sănătate. Acest lucru depinde de tipul de pește pe care îl alegi. De aceea este bine să știi exact ce tip de pește este benefic sănătății tale și care este periculos. Este bine să avem mereu depozitele de acizi grași Omega 3 la cote maxime, iar carnea de pește poate fi o adevărată comoară în acest sens. Totuși agenți poluatorii, precum scurgerile radioactive de petrol și metale grele (mercur), care ajung în oceane pot să ne pună în pericol sănătatea. Din nefericire, amenințarea cu mercur este una reală și poate avea efecte devastatoare asupra noastră, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea fetusului. De asemenea, mai există unele tipuri de pește care sunt pe cale de dispariție și tocmai din acest motiv este bine să încetăm să le consumăm.

Tilapia (Peștele Sfântului Petru)

 

Știai că, din anumite privințe, a mânca tilapia este mai rău decât a mânca șuncă? Acest pește are un nivel foarte scăzut de acizi grași Omega 3 și aproape un nivel inexistent de Omega 6. Deoarece este un pește sărac în acizi grași, acest lucru îl face un pericol pentru sănătatea persoanelor care suferă de boli de inimă, artrită, astm sau alte boli autoimune.

 tilapia.jpg

Morun atlantic (gadus morhua sau cod)

 

Din punct de vedere istoric, acest pește a fost vital pentru hrănirea civilizației Lumii Noi și a colonizării timpurii a Mării Caraibelor. Pescuitul în exces din ultimii ani a dus la un adevărat colaps în 1990. Acest tip de pește este pe cale de extincție. Așadar, dacă vrei să ajuți la salvarea acestei specii de pește, ar trebui să îl excluzi din alimentația ta.

 morun.jpg

Pește plat atlantic

 

Din cauza pescuitului în exces și a nivelului de contaminare, este mai bine că acest tip de pește să rămână în ocean. Dacă unele organizații spun că halibutul din Pacific este o opțiune mai bună, există o problemă și în cazul acestui tip de pește. Se pare că locurile și modul în care acest tip de pește este pescuit face din acesta un adevărat pericol pentru sănătatea noastră.

 peste plat.jpg

Cod patagonian

 

Pescuitul în exces a dus la dispariția aproape în totalitate a acestui tip de pește. De asemenea, nici nivelul de mercur pe care îl conține nu este o veste îmbucurătoare. Se pare că peștele din Chile este cel mai periculos, deoarece mercurul pe care îl conține poate avea consecințe grave asupra inimii noastre.

 cod.jpg

Țipar

 

Deoarece este foarte apreciat, mai ales în sushi, în unele locuri ale lumii, acest pește a dispărut de mult timp. Țările asiatice deja se îndreaptă spre America atunci când vine vorba de asigurarea unor aprovizionări constante. Dacă și America va rămâne fără țipari, atunci consecințele dispariției acestui tip de pește se vor vedea în primul rând în ceea ce privește filtrarea apei. Țiparul este o factor important și o piesă esențială din puzzle atunci când vine vorba de filtrarea naturală a apelor. Pe lângă aceste lucruri, se pare că acest tip de pește a început să absoarbă și să rețină substanțe periculoase. În unele state din America, așa cum este și New Jersey, țiparii din râuri sunt atât de toxici, încât un adult nu trebuie să mănânce mai mult de o porție din această carne pe an, deoarece se poate îmbolnăvi grav.

 tipar.jpg

Somon de crescătorie

Americanii consumă o mare cantitate de somon, iar acest trend a reușit să se strecoare și la noi în țară. Deoarece cererea este din ce în ce mai mare, tot somonul pe care îl cumpărăm din supermarket este produs în crescătorii. Acest lucru înseamnă că peștele a fost expus la pesticide, bacterii, paraziți și fecale. Pescuitul de somon a devenit ilegal în majoritatea părților acestei lumi, deoarece este o specie pe cale de dispariție. Un studiu din 2006 a arătat că somonul din crescătorii conține un nivel foarte mic de Omega 3. De asemenea, nivelul de dioxină (o substanță chimică ce se regăsește în celulele grase) este mult mai mare în acest pește crescut artificial. Toți acești poluanți slăbesc sistemul imunitar, afectează organele și cauzează cancer.

 somon.jpg

 Pangasius

Carnea de pangasius este adesea ascunsă sub denumirea atrăgătoarei cărni de somn. Ceea ce primești în majoritatea restaurantelor atunci când comanzi somn este pangasius, cel mai „murdar” pește din lume. Un studiu din 2016 a arătat că 70-80% din peștii Pangasius sunt contaminați cu microbi care ne otrăvesc. Pe lângă faptul că sunt complet nesănătoși, cererea mare a acestor pești a dus la distrugerea unor râuri importante din Vietnam. De asemenea, se știe deja faptul că aceștia sunt tratați cu antibiotice, pesticide și dezinfectanți.

 pangasius.jpg

Carne de rechin

Rechinul se află pe lista peștilor pe care nu ar trebui să îi mănânci din mai multe motive. În primul rând, conțin un nivel ridicat de mercur. În al doilea rând, această specie a devenit din ce în ce mai căutată în bucătăriile asiatice, ceea ce o pune în pericol. Deoarece se află în vârful lanțului trofic (cel puțin în oceane), dispariția acesteia poate tulbura echilibrul natural al mărilor și oceanelor.

 rechin.jpg

Ton albastru

Acest tip de ton a ajuns în punctul de extincție. Deoarece este foarte apeciat în sushi, niciun restaurant asiatic nu vrea să renunțe la el sau să îl înlocuiască cu altceva. Pe lângă această dispariție inevitabilă, tonul albastru este de fapt un prădător. Acest lucru îl face să conțină un nivel foarte mare de mercur, deoarece toată cantitatea pe care pradă sa o conține este absorbită de organismul acestuia.

 ton alb.jpg

Pește spadă

Nivelul ridicat de mercur este primul lucru care ar trebui să ne facă să renunțăm la acest pește. Mercurul este periculos mai ales pentru femei gravide și copii și poate cauza tulburări hormonale grave. Bărbații pot consuma acest pește cel mult o dată pe lună.

spada.jpg

 sursa: divahair.ro

 

Articole asemănătoare