Transpiraţia este un fenomen natural prin care corpul nostru îşi menţine temperatura constantă. De aceea folosim deodorante şi antiperspirante. Ceea ce puţină lume ştie este că aceste produse acţionează total diferit.

deodorant.jpg

 

Dacă mirosul este cel care jenează cel mai tare, atunci vom folosi produsele din comerţ care să anihileze, mascheze sau să capteze mirosul. Acestea sunt produsele cu denumirea de deodorante. Spre deosebire de deodorante, antiperspirantele inhibă cantitatea de transpiraţie eliminată de glandele sudoripare. Să fiţi însă foarte atenţi la ceea ce scrie pe etichetă. Produsele să nu conţină săruri de aluminiu, pentru că acestea blochează porii şi pot dauna sănătăţii.

Odată ajunse în organismul femeilor, se comportă că nişte falşi estrogeni şi se leagă de receptorii de la nivelul glandei mamare, de la nivelul organelor genitale şi pot determina tulburări mergând de la dereglări hormonale mastoză fibrochistică, chisturi ovariene până la afecţiuni canceroase. Antiperspirantele ocupă sau obstruează porii şi atunci împiedică eliminarea transpiraţiei. Lucrul cu care ne confruntăm şi ne deranjează cel mai tare este mirosul pe care îl emană această transpiraţie.

O altă opţiune este piatra de alaun. Această este de fapt o roca vulcanică sută la sută naturală, care a fost doar şlefuită. Modul de folosire este diferit de al altor deodorante: aplicaţi-o fie după duș, pe pielea umedă, fie pe pielea uscată, după ce o ţineţi puţin sub jetul de apă. Şi femeile însărcinate pot folosi acest remediu naturist pentru a îndepărta mirosul neplăcut al transpiraţiei. Citiţi însă cu atenţie eticheta înainte de a o cumpără. Există două variante: „potassium alum" este cea naturală, iar „ammonium alum" este una sintetică, fabricată la scară industrială. Puteţi achiziţiona piatră de alaun brută, sub formă de stick, sau o puteţi găsi în compoziţia unor deodorante naturale.

 

Deodorantele naturale pe care este bine să le folosim ar trebui să conţină aloe, care este un hidratant şi calmant execlent la nivelul epidermei, extract de ceai verde, care are rol detoxifiant şi antibacterian. La fel de eficiente sunt şi deodorantele pe baza de uleiuri esenţiale. Deodorantele cu uleiuri esenţiale au unele contraindicaţii în sarcină, tocmai datorită potenţialului de a produce diverse alergii. Se testează pe o mică porţiune din piele. Dacă este ok, pot fi folosite. Dacă nu, se renunţă şi se recurge la o altă metodă.

Nu uitaţi că hidratarea şi alimentaţia echilibrată au şi ele un rol important în lupta împotriva mirosului neplăcut al transpiraţiei. Aşadar, beţi cât mai multe lichide şi consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete.

Iată și câteva idei de deodorante naturale

 

S-ar putea să-ți placă și:


Deodorant natural pe baza de bicarbonat de sodiu
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a va proteja de transpiratie este sa folositi bicarbonatul de sodiu,  cel mai simplu deodorant natural pe care puteti sa il realizati in cateva minute acasa. Fie puteti sa amestecati un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu cu putina apa, fara sa dizolvati, aplicand compusul la subrat, fie puteti complica putin reteta si sa adaugati amidon de porumb. Combinati o parte de bicarbonat de sodiu cu 6 parti de amidon de porumb si aplicati in fiecare dimineata pudra la subsoara.

O felie de lamaie, antiperspirantul natural perfect
Acidul citric din lamai este un agent foarte eficient care distruge bacteriile ce emana mirosul neplacut de transpiratie. Puteti folosi cu incredere o felie de lamaie in fiecare dimineata nu doar la ceai, ci la subrat. Trebuie doar sa nu aveti pielea iritata.

Retete pentru propriul tau deodorant natural
De asemenea, tot cu bicarbonat de sodiu si inca cateva ingrediente, puteti sa realizati un deodorant natural foarte aproape ca textura de cele comerciale.  O reteta simpla cu doar 3 ingrediente ar fi urmatoarea: 

 

 

 • un sfert de cana de bicarbonat de sodiu
 • un sfert de cana de amidon de porumb
 • 5 linguri de ulei de cocos
  Combinati praful de bicarbonat si amidonul, amestecandu-l cu o furculita. Apoi, adaugati uleiul de cocos pana cand se formeaza o pasta. Puteti incerca sa puneti acest deodorant natural facut in casa intr-un recipient etans sau sa incercati sa il puneti in tuburile terminate de antiperspirant.

 

 

 
 O alta reteta de deodorant natural are putin mai multe ingrediente, dar miroase mai placut si este mai hidratant:
 • 3 linguri de unt de shea
 • 3 linguri de bicarbonat de sodiu
 • 2 linguri de amidon de porumb
 • 2 capsule de vitamina E din care scurgeti tot uleiul
 • ulei esential dupa preferinta
  De aceasta data, trebuie sa topiti toate ingredientele solide si cand ajung in stare lichida sa adaugati si uleiurile (vitamina E si uleiul esential). Turnati compusul intr-un recipient si puneti-l la frigider. Acum aveti un deodorant natural cat se poate de sanatos, eficient si cu miros foarte placut.

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare