Plaja Patara se află la Marea Mediterană și este cea mai mare plajă din Turcia, atât ca lungime cât și ca lărgime. Aceasta se situează la 75 de kilometri de orasul Fethiye și este o zonă protejata de guvern, fiind un paradis natural în care broaștele țestoase își depun ouăle. Plaja Patara este al doilea cel mai important loc din Turcia, in care testoasele isi depun ouale.

 patara_4.jpg

 

Plaja Patara, aceasta fasie de nisip fin, se intinde de-a lungul coastei mediteraneene, pe o lungime de aproximativ 18 kilometri, fiind una dintre cele mai mari plaje din intreaga Mediterana. Cu sezlonguri, vestiare, chioscuri cu mancare si cu o varietate de activitati, plaja Patara este un loc in care turistii vin sa se relaxeze intr-o atmosfera restrasa si linistita, in mijlocul unui peisaj natural uimitor. 
Nu exista restaurante sau baruri pe plaja, dar turistii au posibilitatea de a lua masa in satul Patara, care se afla la 3,5 kilometri de plaja, in partea sudica, spre autostrada de pe coasta. La restaurantele locale, vizitatorii se pot bucura de mancare turceasca traditionala care este extrem de delicioasa si, in acelasi timp, sanatoasa. Mancarea este atat de proaspata si de variata, cu preparate pe baza de carne, dar si cu meniuri vegetariene, incat iti va fi imposibil sa nu te lasi cucerit de arta gastronomica locala.
Plaja si marea sunt mentinute in permanenta intr-o curatenie perfecta, Patara fiind considerata un parc national protejat de guvernul turc. In plus, plaja Patara a fost recunoscuta ca fiind cea mai buna plaja din Europa de catre revista britanica saptamanala The Sunday Times. Cei 18 kilometri de plaja ofera materie prima din belsug armatelor de copii care doresc sa construiasca castele din nisip, fiind, in acelasi timp, un loc bun in care se cuibaresc broastele testoase Carreta Carreta.
Carreta Carreta sunt niste broaste testoase extrem de frumoase, care pot cantari pana la 200 de kilograme. Ele vin pe plaja Patara doar noaptea, din iunie pana in septembrie, pentru a-si depune ouale. Puii de testoasa Carreta Carreta apar pe lume dupa 60 de zile si se indreapta spre reflexia luminii lunii in mare. Cel mai interesant lucru este faptul ca acesti pui, dupa ce cresc, vin inapoi pe aceeasi plaja, pentru a-si depune ouale, chiar daca intre timp ei pleaca la mii de kilometri distanta. Tocmai in scopul de a mentine aceasta specie de broaste testoase intr-un numar cat mai mare, plaja Patara este protejata prin lege.

Cum poti ajunge pe plaja Patara?
Din satul Patara vei face o plimbare de 20 de minute, extrem de placuta, pentru a ajunge pe plaja. Cu toate acestea, in ziua de azi poti alege sa faci aceasta calatorie cu un microbuz care pleaca din centrul satului (contra unei taxe foarte mici). Poti, de asemenea, sa iei taxiul din sat pentru a ajunge pe plaja.
Pentru a ajunge pe plaja Patara pornind din Fethiye, trebuie sa urmezi traseul rutier D400 de pe coasta Antalyei, cu masina. Cel mai apropiat aeroport de localitatea Patara este Dalaman. De acolo, calatoria pana pe plaja nu ar trebui sa dureze mai mult de o ora si jumatate.

Locuri de vizitat in Patara
Turistii pot inca observa ruinele bailor din casele comerciantilor ce traiau in Patara in perioada Imperiului Roman. In plus, coloanele din porfir cazute se intind alaturi de cel mai mare bulevard construit vreodata de romani. Cel mai impresionant dintre toate ruinele din Patara ce dateaza din perioada Imperiului Roman este, insa, amfiteatrul roman. Construit cu ajutorul a 10.000 de cetateni, acest amfiteatru este astazi ingropat pe jumatate sub o duna enorma de nisip.
In anul 1992, cand turismul abia a inceput sa isi lase amprenta asupra Patarei, guvernul turc a dat un ordin de consevare a acestui oras, pentru a-i proteja ruinele. Astfel, vizitatorii din ziua de azi se pot bucura aici de un refugiu linistit care, din fericire, nu poate fi dezvoltat pana la refuz de catre afaceristii ce doresc sa construiasca prea multe hoteluri.

 

Patara_04.JPGPatara_02.JPG

rsz_patara_turcia2 (1).jpg

Patara_19.JPG

 

Patara_18.JPG

Patara_17.JPG

Patara_14.JPG

 

Patara_12.JPG

Patara_10.JPG

Patara_08.JPG

 

Patara_01.JPG

Patara.Beach.original.6424.jpg

IMG_8200-e1405017375262.jpg

 

Articole asemănătoare