Cappadocia cu văile sale parcă de pe altă planetă te face să visezi chiar și când o privești în poze, însă îți putem spune că în realitate rămâi pur și simplu fără cuvinte. În zonă sunt 36 de orașe subterane ce dateaza din perioade de dinaintea lui Hristos. Acum mai bine de 2000 de ani, creștinii au fugit din sud pentru a se ascunde de persecuția romanilor, au găsit grotele, pe care le-au mărit și le-au îmbunătățit, și-au făcut sate întregi (în jur de 300) și biserici creștine, cele din Goreme și Urgup fiind printre cele mai vechi din lume.

 cappadocia-tours.jpg

 

Orașul Goreme
Puteți urca până la platforma de unde se vede panorama orașului (sus, un steag mare al Turciei se vede din tot orașul), iar de acolo coborâți pe jos pe partea cealaltă a văii. Urmați apoi o potecă prăfuită, treceți dealurile până la grotele ce se văd cocoțate în zare. După vreo 2 ore de mers, urcat și coborât, vă puteți adăposti într-o veche biserică creștină săpată în stâncă, cu fresce șterse, lăsata în paragină.
orasul goreme.jpg

Muzeul în aer liber din Goreme
Inclus în patrimoniul Unesco, muzeul este obligatoriu de vizitat. Este de fapt un complex monahal cu biserici și mănăstiri săpate în stâncă, cu pereți ce poartă urmele unei istorii tumultoase a creștinismului din zona Anatoliei. În acest muzeu, cea mai impresionantă este Biserica Întunecată, interiorul ei este foarte bine conservat (pentru care se percepe o taxă suplimentară de 10 lire). Din păcate nu ai voie să faci poze înauntru pentru a nu afecta frescele de pe pereți. Sfatul nostru este să încercați să vizitați muzeul în timpul săptămânii, pentru că în weekend este extrem de aglomerat.
muzeu aer liber.jpg

Orașul subteran Derinkuyu
Este cel mai mare și mai complex oraș subteran din Cappadocia, dar și printre cele mai mari din lume, descoperit din greșeala de un localnic în 1963 în timp ce făcea curat în casă sa săpată în piatră (și astăzi sunt sute de astfel de case în regiune). Orașul are 8 etaje, fiecare etaj fiind destinat unei anumite activități: grajd, bucătărie, spații de stocare, crame, sală de mese, dormitoare (un fel de strămoși ai hostelurilor din ziua de azi), găzduind mai bine de 20.000 de oameni.
oras subteran.jpg

 

Câteva lucruri foarte interesante pe care le-am aflat de la ghidul nostru:

 • orașele subterane din Cappadocia sunt legate între ele prin tuneluri lungi de până la 10 km.
 • intrarile în orașe erau blocate pe dinautru. O poartă imensă din piatră era împinsă pe dinauntru, astfel nimeni din afara nu putea intra fără voia celor ce se aflau deja în orașul subteran.
 • orașele erau luminate cu torţe sau cu lămpi cu ulei de in sau grăsime animală, acestea producând suficientă căldură pentru a menţine temperatura la un nivel plăcut.

Lacul vulcanic Nar
Lacul vulcanic Nar este o oprire interesantă. Nu e ceva ce nu ați mai văzut, lacul Sf. Ana de la noi fiind mai impresionant, însă se află într-o vale liniștită, înconjurată de stânci în care sunt săpate bineînțeles locuințe și biserici creștine foarte vechi.
lac vulcanic.jpg

Canionul Ihlara
Ihlara Valley se află între muntele Hasan și muntele Melendiz (2 din cei 3 vulcani ai Cappadociei). Are o adâncime de 100m și a fost formată de râul Melendiz acum câteva sute de ani. De-a lungul văii au fost în jur de 4000 de locuințe și în jur de 100 de biserici, toate în peșteri, găzduind mai bine de 80.000 de suflete. De altfel, de-a lungul canionului se pot vedea foarte clar grotele săpate în stânci. Este o drumeție plăcută ce se poate finaliza cu urcarea a 300 de trepte pentru a ieși din canion, așa că trebuie să aveți ceva condiție fizică.
canionul.jpg

 

Valea Porumbeilor (Pigeon Valley)
Valea este numită așa datorită porumbeilor ce trăiesc acolo. Cu ani în urmă, porumbeii au fost folosiți ca purtători de mesaje. Multe grote erau vopsite în alb pentru a atrage păsările înauntru. Astăzi, încă poți vedea un număr destul de mare de porumbei în vale, ce se apropie fără frică de turiști sau de cafenelele aflate la marginea văii, în căutare de mâncare.
valea porumbeilor.jpg

O galerie de artă cu ateliere de design bijuterii cu pietre locale
Ca fiecare excursie turistică, în program sunt presărate și câteva locuri în care vizitatorii sunt duși să cheltuie bani. Un astfel de loc a fost și un magazin imens, cu bijuterii cu tot felul de pietre, printre care și Zultanitul. O piatră magică, ce la lumină își schimbă culoarea: mov, verde, albastru, roz. Prețurile sunt destul de piperate, însă frumusețea bijuteriilor te poate convinge ușor să scoți ceva bani din buzunar pentru o podoabă.
galerie de arta.jpg

Uchisar: castelul și casele tradiționale în grote
Este unul dintre locurile cele mai interesante de vizitat, mai ales dacă aveți norocul să ajungeți aici atunci când începe chemarea la rugăciune la moschee. Sunetul ce se propagă în vale de la moschee face să ți se zbârlească părul de pe mâini, rămâi uimit la ce îți aud urechile și ce îți văd ochii: un castel arhaic imens cocoțat în cel mai înalt punct din Cappadocia. Castelul Uchisar este un castel roman săpat în stâncă, cu încăperi și tunele asemănătoare cu cele ale orașelor subterane, însă, din păcate multe încăperi nu sunt accesibile publicului, din cauza eroziunii. Tot în acest popas puteți vedea una dintre cele mai interesante terase a unei locuințe-grotă.
Uchisar.jpg

 

Pasabag sau Valea Călugărilor
Aici te vei intâlni cu o avalanșă de turisti, toti dornici să-și facă poze în grote și să străbată valea impresionantă cu stânci în formă de ciuperci.
valea calugarilor.jpg

Valea Devrent sau Valea Imaginației
Valea Devrent este cunoscută și sub denumirea de Valea Imaginatiei (Imaginary Valley) sau Valea Roz și nu este ca celelalte văi din Cappadocia, cu grote săpate în stâncă, biserici sau castele. De fapt, nu a fost niciodată locuită. Cu toate acestea, valea este spectaculoasă prin peisajul sau parcă desprins de pe lună.
valea imaginatiei.jpg

Avanos și atelierele de ceramică
Cappadocia este renumită și pentru meșteșugurile sale ce se transmit din generație în generație. Unul dintre aceste meșteșuguri este olăritul. Tehnica am mai vazut-o și la noi în țară, însă stilul obiectelor de ceramica este diferit. Puteți vizita un atelier de ceramică cu expoziție, iar produsele prezentate sunt adevărate opere de artă.
avanos.jpg

 

Valea Iubirii
Ghici de ce se numește așa! Turcii au și ei simțul umorului, iar iubirea la ei nu este reprezentată neapărat printr-o inimioară.
valea iubirii.jpg

Zborul cu balonul
Cel din urmă pe listă, însă cea mai frumoasă experiență din Cappadocia. Multă lume vine în această regiune special pentru a zbura cu balonul. Este o experiență ce o recomandăm oricui nu are frică de înălțime și te asigurăm că va fi o amintire ce se va întipări adânc în colecția de amintiri frumoase, cele mai bune investiții pe care le poți face în viață. Nici nu este atat de scump cum se vehiculeaza pe internet. Se poate negocia la hotel excursia și costă în jur de 60 euro de persoană, iar prețul acesta îl mai găsiți și la alte agenții din Goreme.
zbor cu balonul1.jpg

13 lucruri despre Cappadocia pe care trebuie să le știi

 1.  Cappadocia e la ţară. Nu te aştepta să vezi prea multe oraşe, mall-uri sau metrouri ci pregăteşte-te mai degrabă pentru sate mici săpate în piatră, găini, căruţe, tractoare improvizate şi grădini îngrijite.
 2. Turcii sunt ca niște copii dornici să intre în contact cu străinii, să-i asculte, să le povestească și să le arate ce au ei mai bun.
 3. Localnicii fac obiecte din ceramică de mii de ani în Cappadocia şi nu e lucru uşor. Un platou colorat e gata în câteva luni aşa că nu fi mirată dacă ţi se va şi cere un preţ pe măsură, adică mii de euro.
 4. Salariul mediu al unui localnic din Cappadocia este de 1500 lire (~700 euro) iar prețurile sunt asemănătoare cu cele din România, poate chiar mai mici, mai ales pentru mâncare.
 5. Deși cred că oamenii şi-au săpat casele în stâncă acum mii de ani pentru a se feri de căldură, se pare că și animalele sălbatice erau o problemă. Mai apoi au construit chiar oraşe întregi subterane în timpul invaziilor.
 6. Nu pleca din Cappadocia fără să încerci sucul de rodii și înghețata turcească cu lapte de capră.
 7. Cele mai bune metode să vezi Cappadocia sunt cu tur organizat şi ghid sau cu maşina personală sau închiriată. Transportul public nu acoperă toată regiunea iar orarul autobuzelor nu-ţi permite să vezi prea multe într-o zi.
 8. Obiceiul de a mânca seminţe de floarea soarelui vine de la turci altfel că le găsești de cumpărat pe toate străzile. Mai mult de atât, localnicii vă servesc la masă cu o seminţe vărgate sărate. Preţul? 1 liră pentru o pungă de 200 de grame de seminţe proaspăt prăjite în faţa ta.
 9. Alcoolul nu se găseşte la orice colţ de stradă iar atunci când dai de el, preţul e cam piperat (12 lire pentru un pahar de bere la restaurantul unui hotel). Turcii beau însă mult ceai în pahare în formă de lalea și cafea tare cu mult zaț în ceșcuțe cât un degetar.
 10. Merhaba (Salut!), Teşekkür ederim (Mulțumesc!), Evet (da) și Hayır (nu) sunt primele cuvinte pe care ar trebui să le știi când mergi în Turcia.
 11. Soarele răsare devreme în iunie și poți să-ți dai seama de asta după strigarea muezinului din moschee la ora 4 dimineața. Turcii se roagă de 5 ori pe zi: înainte de răsărit, dimineața, la prânz când soarele este sus, după amiaza și la apus.
 12. Târguiește-te. Iar dacă nu o faci, se vor târgui vânzătorii cu tine pentru că e plăcerea lor s-o facă. Pentru un succes garantat, intră singură sau cu prietenele în magazine și zâmbește-le frumos. Așa ai cele mai multe șanse să scoți un preț bun și să primești și ceva gratuit.
 13. Pălărie, eşarfă şi cremă de protecţie solară nu trebuie să lipsească din bagaj. Aceasta nu este o recomandare, este o necesitate serioasă.

orasul goreme4.jpgpopas supa linte si ceai.jpgvalea porumbeilor1.jpgorasul goreme3.jpgorasul goreme2.jpgorasul goreme1.jpgoras subteran1.jpglocuinta.jpgbiserica intunecata1.jpgbiserica intunecata.jpgzbor cu balonul.jpg

 

Articole asemănătoare