Situata in coltul de sud-vest al Cretei, Elafonissi are o plaja unicat, lunga cat vezi cu ochii. Dar nu cu orice nisip. Nu, ci unul de o superba culoare roz! Nu lipseste nici nisipul negru, si nici ciudata combinatie de nisip alb cu pietricele negre. Considerată o plajă exotică si una foarte rară în Europa, Elafonissi reușește să atragă un număr record de vizitatori în fiecare an. Este preferata cuplurilor de îndrăgostiți care vin aici în luna de miere, dar și a familiilor cu copii care vor să se bucure de liniște într-un colț sălbatic departe de agitația marilor orașe. Plaja este înconjurată de un lanț muntos și de vegetație luxuriantă.

Elafonisi-Beach-01.jpg

 

Creta este, ca orice insula, batuta de vanturi, iar Elafonissi nu face nici pe departe exceptie. Vantul bate incontinuu, dar rezultatul e extrem de placut, si atunci cand traversezi golful mergand prin apa iti da impresia ca zbori pe deasupra marii.
De ce spunem ca este un loc perfect pentru o familie cu copii? Simplu spus, pentru ca apa nu este adanca, pentru ca valurile sunt aproape inexistente, iar spatiul este deschis si perfect pentru supravegherea copilului. Care se poate bucura din plin de apa, nisip, soare… Am vazut ca multi parinti cu copii mici sunt incantati de locurile acestea. Si au si de ce. 
Nu se lauda nici cu taverne sau restaurante, nici cu amenajarile cu care suntem obisnuiti sa ne intalnim pe orice plaja; in schimb, Elafonisi te cucereste cu o frumusete salbatica, neatinsa parca de nici un picior omenesc, ci doar de vanturile puternice si permanente, si de apele de un albastru intens. Acel albastru desprins din vederi, care te face parca sa doresti sa ramai in Creta pentru totdeauna.

Informaṭii utile:

  • Pentru a ajunge la plaja Elafonisi, se urmăreṣte drumul ce leagă Hania de Paleochora până în localitatea Vlatos, unde drumul se desparte în două ṣi continuă în partea stângă cu Paleochora ṣi în dreapta cu Elafonisi. Acest drum urcă în serpentine uṣoare până la ~ 500 metri altitudine, traversând mai multe sate,  trece prin tuneluri ṣi ajunge în localitatea Kefali, de unde coboară spre mare.
  • Parcarea din apropierea plajei este gratuită ṣi deosebit de aglomerată după ora 10 deoarece la aceasta oră sosesc autocarele cu turiṣti în zonă. Poate fi dificil să găseṣti un loc de parcare, dar nu imposibil. Fluxul de turiṣti este continuu ṣi în ambele sensuri, aṣa că vei găsi, cu siguranṭă,  un spaṭiu de parcare în doar câteva minute. După ora 16 se eliberează parcarea pentru că toate excursiile organizate cu autocare părăsesc laguna la această oră.
  • Pe plajă există o terasă-bar de unde se pot procura băuturi răcoritoare (ṣi nu numai), dar ṣi  sandvici-uri ṣi snack-uri la preṭuri convenabile.
  • Este interzisă pătrunderea în zona protejată ṣi îngrădită cu gard de sfoară din dreapta plajei. Chiar dacă unii turiṣti nu respectă această regulă ṣi îṣi aṣază tabără în interiorul spaṭiului protejat – fără a ṭine seama de speciile de plante rare pe care le distrug – nu trebuie să faci acelaṣi lucru. Din când în când, patrule de poliṭie însoṭite de voluntari de la mediu vin în zonă pentru a verifica ṣi amenda pe turiṣtii neascultători ṣi nu vrei să te afli printre ei.
  • Este interzis să iei de pe plajă mostre de nisip roz sau scoici. Dacă eṣti convins că nu te-a văzut nimeni în timp ce le ascundeai în buzunar sau în geantă, să nu fi la fel de sigur că vei trece de filtrele din aeroport. Localnicii sunt hotărâṭi să-ṣi păstreze insula pe cât se poate de intactă ṣi sunt foarte vigilenṭi, mai ales când este vorba de atât de preṭiosul lor nisip roz.

elafonisi-creta-3-768x513.jpg

 

creta-cu-copiii-168-768x513.jpg

creta-cu-copiii-160-768x513.jpg

Elafonisi-Lagoon-playing-raketball-590x393.jpg

 

Elafonisi-Lagoon-Greece-at-sunset-590x393.jpg

Elafonisi-Lagoon-exploring-the-rocky-islet-590x393.jpg

Elafonisi-Lagoon-crowded-day-590x393.jpg

 

Elafonisi-Greece-beautiful-sunset-590x393.jpg

 

 
Articole asemănătoare