Daca ati ajuns in jud. Caras-Severin atrasi de faima cascadei Bigar si doriti sa mai ramaneti cateva clipe in zona, va propun sa va faceti timp pentru a vizita Cheile Rudariei, situate pe raul Rudaria din localitatea Eftimie Murgu. Aici se afla Rezervatia Mulinologica unde inca mai exista mori de apă, vechi de sute de ani. 

Rudaria1.jpg

 

Localitatea a fost numită Rudăria până în anul 1970, iar acum poartă numele revoluționarului pașoptist Eftimie Murgu, născut în această localitate. Din punct de vedere geografic, comuna Eftimie Murgu, este situată în SV României,la marginea de SE a județului Caraș Severin, în depresiunea Almăjului.
Complexul Mulinologic de la Rudăria atrage numeroși turiști din țară și de peste hotare și sunt incluse în Patrimoniul UNESCO.
Cel mai simplu mod de a ajunge la Rudăria este pe șoseaua E70 spre Herculane. La câțiva km după comuna Cornea, faceți dreapta spre localitatea Iablanița, străbateți localitățile Globu Craiovei, Borlovenii Noi, Prigor și faceți stânga la indicator spre Eftimie Murgu, fosta Rudăria.
Cea de-a doua variantă este prin Anina-Bozovici. Odată ajunși la Rudăria, intrați în sat și mergeți tot înainte urmărind indicatorul spre complexul mulinologic. Ajunși pe Valea Rudăriei, vechile mori de apă se zăresc pe cursul răului atrăgând privirile vizitatorilor.
Fiecare moară are o altă denumire și deși nu sunt toate funcționale încă, le puteți vizita și admira, ba chiar veți fi întâmpinați de localnici cu făină de mălai și grâu proaspăt măcinate din grâne bio, spun ei. Țuica vine și ea la pachet pentru cei care vor să se înfrupte cu licoarea produsă de săteni.
În 1874, erau 51 de mori funcţionale. Au fost însă mai multe inundații în epocă, una după alta, iar apele și-au luat tributul, astfel că au mai rămas numai jumătate din mori. Cu timpul, au mai dispărut câteva și au rămas mai puțin de jumătate. La inundațiile din 2015 au fost distruse încă două. Cele care au rămas poartă numele străbunicilor localnicilor: Vilonea, Vlăgioanea, Bruseana, Trăiloanea, Roşoanea, Prundulea, Popasca, Maxinoanea, Hămbăroanea, Hâmrăoanea, Leiaţa, Micloşonea. Altele au primit nume inspirate din realitatea imediată: Firiz, Îndărătnica dintre râuri, Podul Ilochii sau Moara de la Tunel.

clipboard04_14.jpg

morile-din-rudaria-03-caras-severin_90aba3917c8958.jpg

 

Morile-de-apă-de-la-Rudăria.jpg

 

 
Articole asemănătoare