Un lac aflat în Munții Parâng reprezintă un veritabil spectacol al naturii.  La o altitudine de 1925 metri, într-o vale imensă,  se află cel mai mare iezer glaciar, Lacul Gâlcescu. Adâncimea sa este de aproximativ 10 metri, iar suprafața se întinde până la 3 hectare. Cu plecare din stațiunea Rânca, traseul spre acest monument al naturii începe după pasul Urdele. Expediția către lac este, de asemenea, un moment care te cucerește prin frumusețea locurilor. 

lacg.jpg

 

Întinderea de apă  face parte dintr-un complex de lacuri denumit și „căldarea lacurilor”, fiind situat într-o zonă formată din mai multe trepte delimitate de rupturi de pantă. Cea mai înaltă treaptă  fiind Căldarea Dracului (unică în sălbăticia ei), urmată de Lacul Păsării și apoi de lacurile Videl și Pencu (acestea se spune că au fost botezate de Emanuel de Martonne, un vizionar geograf francez ), iar ultimul și nu cel din urmă Lacul Gâlcescu. Toată zona de lângă lac este ocrotită prin lege. Rezervația Lacului Gâlcescu se află în bazinul Lotrului încă din anul 1932, cuprinzând astfel atât lacul, cât și împrejurimile sale minunate ce îl fac renumit.

Vegetația din acest loc minunat de pe Pământ reprezintă un paradis. Nenumăratele specii de ierburi, arbuști, roate de jnepenis, plante rare cum ar fi Potentilla haynaldiana, alături de ghintura galbenă (Gentiana lutea), sau plante specifice zonei:Achillea schurii, Myosotis alpestris, Doronicum carpathicum, Draba kotschii, Saxifraga,  dau peisajului viață și o frumusețe neasemuită, o desfătare pentru cei pasionați de fotografie. Despre faună putem spune că pe stâncile abrupte ale vârfului Găuri din Munţii Parâng ne încântă privirea parsul cenusiu (Glis glis), ursul (Ursus Arctos), lupul (Canis lupus),  mistreţul (Sus scrofa), vulpea (Vulpes vulpes), pisica sălbatică (Felix Silvestris) sau caprele negre(Rupicapra rupicapra). De asemenea, Gâlcescu este singurul lac populat cu păstrăvi pe cale naturală.

lacg1.jpg

 

lacg2.jpg

lacg3.jpg

S-ar putea să-ți placă și:


lacg4.jpg

 

lacg5.jpg

lacg6.jpg

Citește mai multe aici: cult-ura.ro

 

 

 

 
Articole asemănătoare