Frumusețile naturale din România se descoperă cel mai bine primăvara. Atunci, temperaturile încă nu sunt prea ridicate, iar întreaga natură capătă culori proaspete. De la rezervații naturale, la biserici vechi, parcuri sau monumente istorice, noi îți propunem 15 destinații incredibile din România perfecte pentru vacanța de primăvară.

Vacanța de primăvară la Cheile Banitei

 

 ro prim1.jpg

Deși mai puțin cunoscute printre turiști, Cheile Banitei, pe Valea Jiului, se mândresc cu peisaje extraordinare. Relieful neobișnuit al zonei s-a format după prăbușirea tavanului unei peșteri, iar acum canionul format de pârâul cu același nume poate fi parcurs doar prin apă, ce ajunge, în mare parte, până la glezne. De asemenea, temerarii pot încerca să escaladeze pereții erodați. Cheile Banitei se află pe DN 66, la mai puțin de 10 kilometri de Petroșani. Pe dealul aflat în apropiere poți vizita cetatea dacică cu același nume, dar și Peștera Bolii, singura din România care este traversată pe întreaga sa lungime de un râu.

 Vacanța de primăvară la Iași

 

 ro prim2.jpg

Nu există o modalitate mai frumoasă de a întâmpina primăvara decât într-o grădină botanică, iar cea de la Iași este alegerea perfectă în acest sezon. Cu aproape 100 de hectare, acest parc superb se mândrește cu o colecție variată de plante, de la cele endemice din România și până la specii tropicale și subtropicale. Primăvara, grădina este un adevărat loc de pelerinaj pentru iubitorii de flori. Atunci zecile de soiuri de azalee înfloresc oferind vizitatorilor un adevărat festival de culoare. Nu rata nici Rozariumul, ce găzduiește peste 600 de soiuri de trandafiri. După ce te saturi de spectacolul de culoare, vizitează și restul obiectivelor turistice din Iași și începe-ți periplul cu Palatul Culturii.

Vacanța de primăvară la Vulcanii Noroioși

 

 ro prim3.jpg

Nimic nu se compară cu o plimbare prin... noroi, într-o zi frumoasă de primăvară. Cu siguranță unul dintre cele mai neobișnuite peisaje din Europa, Vulcanii Noroioși, lângă Buzău, vor surprinde chiar și cel mai pretențios turist. Zona de-a dreptul selenară atrage o mulțime de vizitatori pentru un singur lucru – micuții vulcani din care se revarsă noroi cenușiu. Aceste cratere au apărut datorită gazelor naturale, formate la mii de metri adâncime, care la contactul cu pânza freatică creează acești mici vulcani.

 Vacanța de primăvară în Poiana Narciselor din Dumbravă Vadului

 

 ro prim4.jpg

În fiecare primăvară, o mică poiană din Dumbravă Vadului, la aproximativ 60 de kilometri de Brașov, se transformă într-o simfonie de culoare și parfum. În luna mai aici înfloresc nenumărate narcise, pe o suprafață de sute de hectare. Turiști din toate colțurile țării vin în această rezervație naturală, mai ales de Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. Atunci are loc Festivalul Narciselor, o petrecere câmpenească cu o tradiție de peste un secol.

Vacanța de primăvară la Viscri

 

 ro prim5.jpg

Satul Viscri, în inima Transilvaniei, a căpătat faimă internațională după ce Prințul Charles al Marii Britanii a făcut mai multe vizite în zonă. Micuța localitate încă mai păstrează din farmecul de odinioară al satelor săsești, iar Biserica fortificată din Viscri a devenit un adevărat simbol al acestei comunități. Realizată în secolul al XIII-lea pe baza unei bazilici romane, lăcașul de cult face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Întregul ansamblu este fortificat, având două bastioane, mai multe turnuri și un drum de apărare. Deși această biserică evanghelistă nu surprinde cu o arhitectură superbă sau cu dimensiuni impunătoare, lăcașul de cult a conservat perfect modul în care și-au dus viața de secole localnicii acestui sat uitat parcă de lume.

 Vacanța de primăvară în comună Greacă

 ro prim6.jpg

În sudul României, nu departe de malurile Dunării și la 52 de kilometri de București, se află localitatea Greacă, o comună din județul Giurgiu, care, în ultimii ani, a devint un loc îndrăgit pentru excursiile de weekend. Datând încă din secolul al XVI-lea, numele localității provine de la o femeie de origine greacă, care avea o moșie în această zonă, iar călătorii care ajungeau în aceste părți povesteau despre popasurile lor la o grecoaică frumoasă. În apropiere de comună Greacă poți vizita patru situri arheologice, unde au fost descoperite urme din neolitic și până în Evul Mediu. Tot în comună Greacă mai poți vizita și Biserica Sfinții 40 de Mucenici construită în 1907 și Conacul Gorski, ridicat la începutul secolului trecut.

 Vacanța de primăvară la Cascada Cailor

 ro prim7.jpg

Considerată drept cea mai mare cascadă din România, Cascada Cailor, în apropiere de stațiunea Borșa, din Maramureș, este un adevărat spectacol pentru curioși. Apa care rezultă din ploi sau în urma topirii zăpezii se adună într-un circ glaciar, în vârful unui versant abrupt din Rezervația Piatra Rea. De acolo, apa cade de la o înălțime de 80 de metri, fiind repartizată pe mai multe trepte. Legenda spune că această cascadă și-a primit numele după ce o turmă de cai a fost încolțită de un urs pe marginea platoului unde se formează apa. Speriați, caii au sărit în prăpastie găsindu-și sfârșitul.

 Vacanța de primăvară pe Insula Ovidiu

 ro prim8.jpg

Litoralul românesc se mândrește cu o mulțime de atracții turistice, pe lângă plajele însorite. Primăvara este sezonul ideal pentru a le descoperi, fără a fi stingherit de mulțimea de turiști ce invadează malul Mării Negre. Singurul obiectiv turistic din România aflat pe o insulă naturală, Insula Ovidiu este o alegere deosebită în acest sezon. Acest loc a stârnit imaginația localnicilor de secole - se spune că în anul 8 e.n. poetul Ovidius Publius a fost exilat de împăratul Augustus pe această bucată de pământ din lacul Siutghiol. Cei care vor să scape de gălăgia stațiunilor de pe litoral pot chiar să înnopteze în complexul turistic amenajat pe insulă.

Vacanța de primăvară la Castrul roman Porolissum

 ro prim9.JPG

În această primăvară fă o plimbare într-una dintre cele mai frumoase rezervații arheologice din România. Aflat la 10 kilometri de orașul Zalău, Porolissum se mândrește nu doar cu un castru roman, ci și cu un important centru preistoric și dacic. Deși primele atestări ale acestor fortificații spun că Porolissum a fost fondat în anul 106 e.n. ca o tabără militară romană, devenind apoi capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, arheologii au descoperit urme ale unor sate dacice mult mai vechi. Acest sit arheologic este unul dintre cele mai bine păstrate din țară, fiind o zonă superbă de vizitat pentru pasionații de istorie.

 Vacanța de primăvară în Rezervația Pietrosu Rodnei

 ro prim10.jpg

Aflată în inima Maramureșului, Rezervația Pietrosu Rodnei este unul dintre cele mai frumoase parcuri din România și o alegere excelentă pentru vacanța de primăvară. Cu o înălțime de peste 2.300 de metri, Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din Carpații Orientali, flora și fauna de aici fiind foarte diversă. Rezervația Pietrosu Rodnei cuprinde patru circuri glaciare, precum și mai multe lacuri glaciare, astfel încât panoramele pe care le poți admira de la înălțimi sunt cu adevărat impresionante.

 Vacanța de primăvară în Delta Dunării

 ro prim11.jpg

Primăvara este sezonul cel mai potrivit pentru a vizita Delta Dunării, atunci temperaturile nu sunt prea ridicate, iar spectacolul naturii este în plină forță. În primele luni călduroase, copacii și nuferii înfloresc, stuful și papura încep să se înalțe pe malurile mlăștinoase, iar păsările colorate se întorc din vacanțele lor exotice. Nu mai puțin de 2.000 de specii de păsări migrează primăvara în Delta Dunării, așa că vei avea o mulțime de priveliști colorate pe care să le admiri.

 Vacanța de primăvară la Grădina Zmeilor

 ro prim12.jpg

La 10 kilometri de orașul Jibou, în județul Sălaj, vei găsi una dintre cele mai fascinante panorame din România. Grădina Zmeilor este o rezervație naturală formată dintr-o serie de stânci înalte, cu forme neobișnuite. Semețele stânci s-au format în decursul a sute de ani și fiecare are câte un nume și o poveste fascinantă, marea majoritate legată de zmei și creaturi supranaturale. Primăvara întregul peisaj din Grădina Zmeilor este și mai frumos atunci când "zmeii" sunt înverziți.

 Vacanța de primăvară la Micloșoara

 ro prim13.jpg

Dacă îți dorești o vacanță de primăvară liniștită, în mijlocul naturii, noi îți recomandăm localitatea Micloșoara din județul Covasna. Acest colț din Ținutul Secuiesc este un adevărat loc paradisiac unde timpul pare să fi stat în loc. Cei care vizitează Micloșoara pot să stea la Conacul Contelui Kalnoky, un complex superb de clădiri din secolul XIX frumos restaurat de familia Kalnoky, una dintre cele mai vechi familii maghiare din Transilvania. Micuța localitate cu aproximativ 400 de locuitori este locul perfect pentru un sejur relaxant în mijlocul naturii, mai ales în primele săptămâni de primăvară când natura capătă cele mai frumoase culori.

 Vacanța de primăvară la Delta Neajlovului

 ro prim14.jpg

Deși este o destinație mai puțin populară, Delta Neajlovului, aflată la 41 de kilometri de București, este o alegere minunată pentru o scurtă vacanță de primăvară. Delta Neajlovului face parte din Parcul Natural Comana din județul Giurgiu și se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de hectare. Aici poți admira peste 140 de specii de păsări și zeci de specii de pești și mamifere, care fac un adevărat spectacol primăvara. Pentru a descoperi farmecul aceste zone nu trebuie decât să faci o plimbare cu barca pe Balta Comana, a treia zonă umedă din România, după Delta Dunării și Balta Mică a Brăilei. Potrivit legendei, corpul decapitat al domnitorului Vlad Țepeș este înmormântat la Mănăstirea Comana, aflată în apropiere de deltă. În pădurea din jurul deltei sunt amenajate o serie de trasee pentru drumeții, iar cei care își doresc și puțină adrenalină în vacanța de primăvară, pot să se distreze în Parcul de Aventură Comana.

 Vacanța de primăvară în Valea Vaserului

 ro prim15.jpg

Dacă vrei să descoperi unde dintre cele mai frumoase zone din România într-o modalitate cu adevărat inedită, atunci trebuie să faci o plimbare cu mocănița prin Valea Vaserului din Maramureș. Cunoscută și sub numele de Calea Ferată Forestieră din Vișeu de Sus, mocănița din Valea Vaserului a fost folosită, inițial, ca modalitate de a transporta lemnul în această zonă. Amenajarea căii ferate forestiere în regiune a început în 1932, iar în ziua de azi, acest traseu este cunoscut drept ultima cale ferată forestieră funcțională. Traseul mocăniței începe din stația Vișeu de Sus și se termină, pentru turiști, în stația din Paltin. Mocănița de pe Valea Vaserului se deplasează cu 10 kilometri pe oră, astfel încât vei avea ocazia de a admira toate detaliile panoramelor minunate care se desfășoară de-a lungul traseului.

sursa: ghiduri-turistice.info

 

Articole asemănătoare