Multe persoane stranuta în momente distincte - dupa ce fac miscare, în timp ce se penseaza, când se uita la soare sau chiar si dupa ce întretin relatii sexuale. Mai jos, poti citi despre câteva lucruri surprinzatoare pe care nu le stiai despre stranut:

 stranut

 

Lucruri nestiute despre stranut

1. Stranutul începe la nivelul nervilor.

Întregul sistem nervos este corelat în acelasi fel. Dar semnalele care sunt transmise de-a lungul nervilor pot lua cai usor diferite spre si dinspre creier, rezultând în diferite scenarii ale stranutului.

 

 2. Stranutul mentine siguranta organismului.

Stranutul reprezinta o parte importanta a procesului imunitar, deoarece protejeaza organismul prin eliminarea bacteriilor si virusurilor din nas.

 3. Stranutul este foarte rapid.

 

Un stranut poate calatori cu 160,9 kilometri pe ora. Iar un singur stranut poate transmite 100.000 de germeni pe calea aerului.

 4. Pensatul sprâncenelor poate cauza un stranut.

Pensatul sprâncenelor poate deranja unul dintre nervii amplasati pe fata, în pasajele nazale. Ca rezultat, vei stranuta.

 

 5. Nu poti stranuta în somn.

Atunci când dormi, dorm si nervii corelati cu stranutul, ceea ce înseamna ca este imposibil sa stranuti în timpul somnului.

 6. Exercitiile fizice te pot face sa stranuti.

 

Atunci când esti obosit, dupa ce ai facut miscare, nasul si gura încep sa se usuce.

Nasul reactioneaza la aceste schimbari prin scurgeri care duc la aparitia stranutului.

 7. Cea mai lunga perioada în care s-a stranutat a fost de 978 de zile.

Recordul acesta a fost stabilit de catre Donna Griffitsh din Worcestershire, Marea Britanie.

8. Razele soarelui te pot face sa stranuti.

Lumina puternica a soarelui provoaca stranutul unei persoane din trei. Sensibilitatea la lumina reprezinta o trasatura mostenita genetic, de la parinti.

 9. Relatiile sexuale pot declansa stranutul.

Acest lucru se întâmpla mai des decât ai crede. Cercetatorii sunt de parere ca stimularea sistemului nervos parasimpatic declanseaza semnale care duc la aparitia stranutului la anumite persoane.

 10. Animalul care stranuta cel mai mult este iguana.

Iguanele stranuta mai des si mai mult decât orice alt animal. Prin stranut, acestea reusesc sa elimine din corp anumite saruri, care sunt un produs secundar al procesului lor digestiv.

 11. Poti opri un stranut daca respiri pe gura.

Cu toate ca nu poate fi aplicat în cazul tuturor persoanelor, te poti opri din stranutat daca respiri pe gura si ciupesti vârful nasului.

 sursa: ziaresireviste.ro  

 

Articole asemănătoare