Când ne îndrăgostim, deseori ne gândim la minunile care se întâmplă în sufletul şi inima noastră. Dar mai există un organ la fel de afectat de relaţiile noastre amoroase: creierul. Şi nu este vorba doar de emoţiile ce ne cuprind când ascultăm cântece siropoase de dragoste, de privirile lungi şi pierdute şi de textele poetice. Când eşti îndrăgostit până peste cap de o persoană, anumite părţi ale creierului sunt activate, iar altele sunt dezactivate. Da, dragostea, atât cea romantică cât şi cea de părinte îţi influenţează modul de a gândi.

dragostea sch.jpg

 

Iată cum reacţionează creierul tău când eşti îndrăgostit:

1. Te simţi dependent
Ai auzit vreodată spunându-se că dragostea e un drog? Ei bine, există ceva adevăr în aceste vorbe. Aceste emoţii intense sunt poziţionate în creier prin acelaşi sistem pe care creierul îl foloseşte atunci când o persoană este dependenţă de droguri, eliberând sentimente euforice şi dorinţa de a avea mai mult. Sigur, este o dependenţă mai sănătoasă – dar, să fim sinceri – tot dependenţă se numeşte.

2. Începi să gândeşti pentru doi

Nu mai există doar “eu, eu, eu”. Acum trebuie să gândeşti pentru doi — iar creierul se va adapta imediat la schimbare. De la naştere, suntem legaţi de mame şi spre surpriză oamenilor de ştiinţă această legătură se transformă şi se schimbă cu fiecare relaţie pe care o avem. Legătură pe care o ai cu partenerul sau copiii tăi este mult mai adâncă decât cea care se vede la suprafaţă. Un studiu recent a asociat utilizarea pronumelui la persoană întâi, formă singulară (eu, mie, îmi) cu o rată mai crescută de depresie spre deosebire de cei care folosesc “noi” şi “nouă”. Încă o dovadă că relaţiile sănătoase sunt nepreţuite.

 
3. Trăieşti mai mult 

Să te îndrăgosteşti este bine atât pentru inima cât şi pentru sănătatea mentală. Oamenii îndrăgostiţi au un nivel mai ridicat de dopamină, care este asociată cu plăcerea, dorinţa şi euforia. Studiile arată că persoanele care se bucură de relaţii pozitive şi sănătoase trăiesc mai mult, sunt mai fericite, mai înţelepte şi au o sănătate mentală mai bună.

S-ar putea să-ți placă și:


4. Eşti un prieten mai bun

Unul dintre marile beneficii ale dragostei este că înveţi ce înseamnă cu adevărat să te bazezi (şi să sprijini, la rândul tău) pe altul. Încrederea în cadrul unei relaţii este crucială. Şi creierul te ajută în acest sens. Prin scanări RMN, cercetătorii au descoperit că atunci când ne îndrăgostim, cortexul frontal — zona din creier care controlează raţiunea — se dezactivează. Ceea ce înseamnă că atunci când ne îndrăgostim, suntem mai puţin critici şi sceptici faţă de persoană la care ţinem.

5. Nu mai eşti stresat
Unii dintre noi poate au scăpat din vedere fluturaşii din stomac pe care i-am simţit la primul sărut — dar creierul sigur nu a uitat ce a simţit la atingerea persoanei iubite. Partea cea mai ciudată este următoarea: la relaţiile sănătoase, prin simplul fapt că îţi ţii partenerul de mâna poţi reduce stresul, presiunea arterială, durerea fizică şi-ţi poţi îmbunătăţi sănătatea. O relaţie sănătoasă şi plină de sprijin influenţează funcţionarea creierului.
6. Străluceşti 
Te întrebi care este secretul longevităţii într-o relaţie? Oamenii de ştiinţă au aflat. Într-un studiu care a analizat cupluri care declarau “că se iubesc la nebunie”, cercetătorii au descoperit că centrii nervoşi ai recompensei din creier se luminează doar privind o fotografie a partenerului. În zonele de stres şi calmare ale creierului, cercetătorii au descoperit o reducere a activităţii de luminozitate. Să se aprindă becurile, iubire!

 
7.Te simţi în siguranţă

La fel că în relaţia pe care bebeluşii o leagă cu mama lor, acelaşi sentiment de siguranţă apare şi în relaţia ta. Pe măsură ce înaintezi în vârstă şi te schimbi, corpul păstrează în memorie ciclurile şi fazele creierului prin care ai trecut în tinereţe — aşa încât te simţi reconectat la bebeluşul din ţine, şi acele sentimente de siguranţă şi confort te vor inundă încă o dată. Studiile arată că, atunci când iubeşti, partea creierului care controlează frică şi emoţiile negative se dezactivează.

sursa: tasta.ro

 

 

Articole asemănătoare