Aproape oricui îi place să fie îmbrăţişat, chiar şi acelora care spun că nu este aşa. Îmbrăţişarea este o formă imediata prin care ne putem conecta cu cei pe care îi iubim şi aproape fiecare cultură de pe pământ apreciază sentimentul de bine care răsare dintr-o îmbrăţişare fizică plină de căldură. Un nou studiu, făcut de cercetătorii de la Universitatea din Viena, arată că îmbrăţişările au un efect pozitiv asupra sănătăţii noastre pe termen lung. Dacă îi îmbrăţişăm în mod regulat pe cei pe care îi iubim, acest lucru ne poate cobora presiunea arterială şi nivelele de stres.

o-GROUP-HUG-facebook.jpg

 

Cercetătorii austrieci au descoperit faptul că hormonul important oxitocina se secretă în sânge în momentul în care o persoană este îmbrăţişată de o persoană în care areimbratisarile încredere. Oxitocina este produsă de glanda pituitară şi secreţia acesteia poate reduce nivelele de stres, cobora tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte memoria. De obicei glanda pituitară secretă oxitocina în momentele de conectare puternică, precum atunci când mama îşi alăptează bebeluşul sau când soţii se consolează unul pe altul

În ce priveşte îmbrăţişările, în ulele cazuri, spaţiul personal trebuie respectat

Oricum însă descoperirile cercetătorilor nu au avut o singură dimensiune. În timp ce îmbrăţişările între cei care se iubesc cresc nivelele de oxitocina, îmbrăţişările între străini coboară nivelele de oxitocina.

 

"Efectele pozitive apar [...] numai dacă oamenii au încredere unul într-altul, dacă sentimentele sunt reciproce şi dacă semnalele corespunzătoare sunt transmise” a afirmat neurofiziologul Jurgen Sandkuhler, şeful echipei de cercetare. "Dacă oamenii nu se cunosc între ei, sau dacă îmbrăţişarea nu este dorită de ambele părţi, efectele sale sunt pierdute."

Sandkuler spune că acest lucru se întâmpla deoarece oxitocina nu este eliberată în sânge dacă îmbrăţişarea nu este dorită sau dacă vine de la un străin. Chiar în schimb, în aceste cazuri, hormonul de stres cortizol este eliberat.

"Îmbrăţişările de la străini pot duce la stres, deoarece comportamentul nostru normal “de a ţine distanţa” este încălcat. În aceste situaţii, eliberăm hormonul de stres cortizol” adăugă acelaşi cercetător austriac. "Îmbrăţişările sunt foarte bune, dar, indiferent de cât de des o fac oamenii sau de cât de lungi sunt acestea, încrederea este mult mai importantă” mai spune acesta.

 

Sandkuhler avertizează oamenii împotriva îmbrăţişării străinilor şi îi încurajează să păstreze intimitatea celorlalţi. De asemenea el descurajează participarea în campaniile de îmbrăţişări gratuite pe stradă sau în alte spaţii publice, genul de campanii care sunt populare în Europa şi nu numai. Acesta spune că violarea spaţiului intim este perceput în general ca pe o ameninţare.

Pentru mine îmbrăţişările sunt una dintre cele mai plăcute şi mai apreciate metode de interacţiune cu cei iubiţi. Iar un sfat bun ar fi acela, că atunci când îmbrăţişaţi pe cineva să o faceţi astfel încât inimile voastre să se suprapună, conexiunea lor şi implicit a voastră va fi mult mai puternică.

citeste mai multe pe naturalnews.com

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare