Se spune ca primăvara, dragostea se simte în aer. Acum că totul revine la viaţa avem trăiri şi simţăminte aparte. Însă ştiaţi că dragostea se transmite şi fiziologic, nu numai emoţional? Conform unui studiu publicat în revistă Emoţion, partenerii în relaţiile romantice nu împărtăşesc numai sentimente, interese, obiceiuri sau secrete. Cercetătorii de la Universităţile din California şi Arizona au descoperit că şi atunci când stau la distanţă de câţiva paşi unul de altul, cuplurile îşi sincronizează bătăile inimii şi respiraţia.

article-2277586-1788FDAA000005DC-51_468x434.jpg

 

"Am observat o serie de cercetări care arată ca o persoană dintr-o relaţie romantică, poate simţi aceleaşi sentimente pe care le simte cealaltă persoană din cuplu, însă acest studiu arată că aceştia pot experimenta efecte comune şi la nivel fiziologic.” afirma cercetătorul Emilio Ferrer.

În acest studiu, cercetătorii au instruit membrii a 32 de cupluri heterosexuale să stea la câţiva paşi depărtare unii de alţii într-o încăpere liniştită, fără să vorbească sau să se atingă. Toţi participanţii au fost legaţi la aparate de monitorizare a bătăilor inimii şi a respiraţiei. Sincronizarea inimii

S-a observat că atât respiraţia cât şi bătăile inimii s-au sincronizat rapid între membrii cuplurilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi atunci când membrii cuplurilor au fost puşi să stea fata în faţă şi să imite mişcările unul altuia, dar fără să vorbească sau să se atingă.

 

Apoi cercetătorii au repetat experimentul, însă de data asta au amestecat cuplurile între ele, astfel încât fiecare persoană a fost cuplată cu un străin. Nu s-a observat nici o sincronizare de inimi sau de respiraţie de această dată.

S-ar putea să-ți placă și:


Atunci când s-au analizat mai îndeaproape rezultatele obţinute, cercetătorii au observat că respiraţia şi bătăile inimii la femei se ajustează mai repede decât cele ale bărbaţilor. În alte cuvinte, cercetătorii au dedus că femeile se adaptează mai repede la partenerii lor bărbaţi şi că femeile formează o legătură mai puternică cu aceştia şi probabil au mai multă empatie.

Cercetătorii nu ştiu încă de ce respiraţia şi bătăile inimii cuplurilor se sincronizează, însă este posibil ca acest fenomen să poată fi legat într-un fel de faptul că cei aflaţi în relaţii romantice stabile sunt mai sănătoşi şi trăiesc mai mult. Oamenii de ştiinţă plănuiesc acum un alt studiu pentru a observa dacă aceasta sincronizare are şi efecte benefice asupra sănătăţii.

 

Însă sincronizarea bătăilor inimii nu s-a regăsit doar între partenerii din cuplurile romantice. Un studiu recent realizat în cadrul Universităţii din Arhus, Danemarca, şi publicat în revistă PNAS, a descoperit că atunci când oamenii observă un prieten sau o rudă care merge pe cărbuni încinşi, inima celui care observă începe să bată mai repede în exact acelaşi timp în care o face şi cea a celui care merge pe cărbuni.

Aceste studii sugerează că legăturile sociale pot avea efecte fiziologice profunde asupra corpurilor şi sănătăţii noastre. Aşa că data următoare când aveţi un moment de linişte puneţi mâna pe pieptul iubitului/iubitei şi încercaţi să simţiţi bătăile inimii, dacă acestea au aceiaşi intensitate ca şi ale voastre înseamnă că într-adevăr este ceva magic între voi!

citeste mai multe pe naturalnews.com

 

 

Articole asemănătoare