Zeama bordeleză este un produs ftosanitar utilizat de multă vreme în gospodării pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor. Zema bordeleză este prezentă în schema de tratament la pomi, viţă-de-vie şi legume.

 zeama bordeleza.jpg

 

Ingrediente

Pentru 100 litri de zeamă bordeleză, în concentraţie de 1% se folosesc:

 • 1 kg sulfat de cupru (piatră vânătă)
 • 0,5 kg var nestins (oxid de calciu) sau 0,8 kg var stins
 • 100 litri apă
 • 0,2 kg aracet
 • un vas de plastic de min. 120 litri
 • un vas de plastic de 50-60 litri
 • indicator de neutralitate (hârtie de turnesol sau fenolftaleină)

Mod de preparare

 
 1. În vasul de 120 litri se toarnă 50 litri de apă, după care se adaugă varul, amestecându-se până se obţine o soluţie lăptoasă uniformă. 
 2. Restul de 50 litri apă se toarnă în vasul mai mic (cel de 50-60 litri), după care se adaugă 1 kg de sulfat de cupru. Se agită din când în când, până la dizolvare completă.
 3. După dizolvarea sulfatului de cupru, se toarnă soluţia în vasul cu laptele de var, amestecându-se continuu. 
 4. La final se adaugă cei 0,2 kg de aracet, de asemenea, amestecându-se. Aracetul are rolul de a mări aderenţa şi persistenţa soluţiei pe tulpini, ramuri şi frunze.

Verifcarea soluţiei

S-ar putea să-ți placă și:


Zeama bordeleză este eficientă atunci când aceasta are o reacţie neutră sau uşor alcalină (pH ce se situează între 7,0 – 7,5). Profesioniştii experimentaţi verifică arareori reacţia soluţiei obţinute, însă dacă sunteţiîncepător e bine să testaţi rezultatul obţinut cu hârtia de turnesol (trebuie să se albăstrească uşor în contact cu soluţia) sau cu hârtia de fenolftaleină (trebuie să se înroşească în contact cu soluţia).

Atenţie!

 
 1. Nu preparaţi soluţia în vase de metal, deoarece este puternic corozivă!
 2. Soluţia se va folosi în aceeaşi zi în care a fost preparată.
 3. Zeama bordeleză este incompatibilă cu numeroase pesticide. Verificaţi cu atenţie compatibilitatea cu alte produse, înainte de a realiza amestecuri.
 4. Timpul de pauză după stropire este de 15 zile, iar la roşii şi castraveţi de minimum 5 zile, cu condiţia spălării temeinice înainte de consum.

citeste mai multe pe paradisverde.ro

 

 

 

Articole asemănătoare