Primavara este momentul ideal pentru a tunde pomii fructiferi, daca doresti ca acestia sa creasca armonios si sa aiba roade bogate. Afla asadar, care este momentul potrivit pentru aceasta operatiune si cum se efectueaza pentru a obtine rezultatul dorit.

 gradina fruct.jpg

 

Ustensile necesare

foarfeca de gradina

scara extensibila

 

manusi de gradina (pentru pomii care au "tepi", cum este prunul)

foarfeca de crengi cu maner ergonomic

fierastrau cu rama

 

Cand se tund pomii fructiferi

Tunderea pomilor fructiferi se face dupa trecerea pericolului inghetului, la aparitia temperaturilor pozitive. In principiu, sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie reprezinta momentul favorabil efectuarii acestor lucrari.

Atentie! Desi in anumiti ani, temperaturile pozitive apar inca de la inceputul lunii februarie, taierile trebuie evitate pana la finalul lunii, deoarece pericolul ca inghetul sa revina este crescut.

 

S-ar putea să-ți placă și:


Ce si cat tundem

Tunderea pomilor fructiferi nu este o munca usoara. Aceasta trebuie facuta cu atentie, in caz contrar risti sa compromiti cultura. Iata ce si cat trebuie sa tunzi:

ramurile uscate sau rupte

 

ramurile ce au fost afectate de inghet

ramurile afectate de boli si/sau daunatori

ramurile care cresc in interiorul coroanei, cele care se intercaleaza sau se ating

 Tunderea ramurilor se face cat mai aproape de baza trunchiului, avand grija insa sa tai doar ramura avand grija sa nu ranesti scoarta de pe trunchiul copacului.

 Tratarea taieturilor

 Pentru a impiedica imbolnavirile, locurile in care se vor efectua taieri, trebuie tratate cu o scubstanta speciala pe baza de ceara. Aceast mastiv previne infectiile si stimuleaza vindecarea pomului. Il poti cumpara din magazinele de specialitate.

sursa: gradina.acasa.ro

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare