În fiecare primăvară, după ce trece zăpada, drumurile arată de parcă a trecut războiul peste ele. Nu îmi spuneţi că nu aţi înjurat niciodată când aţi trecut peste o groapă... nu cred că există şofer care să fi ratat o groapă din astfalt. În ţările civilizate, şoferii care au pagube la maşini din cauza gropilor din carosabil, primesc despăgubiri de la autorităţi. La noi, însă, acest lucru nu se întâmplă, cel puţin nu încă. Până atunci însă, haideţi să vedem împreună care sunt piesele auto care se strică cel mai des din cauza gropilor. Mai exact, care sunt piesele auto pentru care statul ar trebui să ne despăgubească.

ford-mondeo-gropi-0.jpg

 

Anvelopele

Primele, şi cele mai afectate de gropi sunt anvelopele. Profilul anvelopei se poate umfla în cazul unei lovituri puternice, formând aşa numitele gâlme, pe care le ştim cu toţii. Ba mai mult, am văzut mulţi şoferi traşi pe dreapta din cauză că anvelopa se tăiase pur şi simplu din cauza unei gropi. Conform statisticilor gropile strică, în medie peste 10.000 de anvelope la noi în ţară.

Jantele

 

Dacă vorbim despre gropile din asfalt, ne gândim şi la jantele noastre de la maşină. După anvelope, ele se strică des. Dacă anvelopa este deformată, şi janta se îndoaie. Jantele se pot zgâria, crapa sau chiar sparge în momentul în care maşina trece peste o groapă mai serioasă.

Pivoţii

Partea mecanică ce are de suferit din cauza gropilor o reprezintă pivoţii. Aceştia preiau lovitura atunci când maşina intra într-o groapă. Pivoţii sunt confecţionaţi din metal şi cauciuc şi se strica foarte repede când intrăm cu maşina în gropi. Dacă nu sunt schimbaţi la timp, pivoţii pot provoca chiar accidente grave.

 

Amortizoarele

În România, amortizoarele au de suferit, spre deosebire de maşinile venite din alte ţări, care, de multe ori, îşi păstrează amortizoarele originale mulţi kilometri. Da, amortizoarele suferă şi ele din cauza gropilor, şi ele trebuie schimbate mai des. Sfatul nostru este să le înlocuiţi cu unele de origine, pentru că o calitate slabă poate pune în pericol siguranţa voastră.

Caseta de direcţie

 

Aceasta este şi cea mai costisitoare piese care se poate defecta din cauza gropilor. Fiecare impact al maşinii cu denivelările din carosabil transmite „durerea” în suspensii, bielete şi în componentele casetei de direcţie. Cum puteţi depisata problemele casetei de direcţie? Prima dată se pot auzi anumite nereguli, dar cel mai bine se simt în volan, el fiind mai greu de manevrat. Alte simptome sunt anumite scurgeri de ulei sau smuciturile simţite la viraje.

citeste mai multe pe cars.ro

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare