Biroul de proiectare David Chipperfield Architects a realizat un „satuc” compus dintr-o serie de vile din piatra in vechea lunca Xixi Wetland din Hangzhou, China. Ridicate pe socluri din beton, cele douazeci de case din complexul rezidential par ca plutesc, inconjurate fiind de o bogata flora locala. Parcul se afla in apropierea orasului, construit pe cel mai lung curs artificial de apa, Marele Canal.

 xixi_wetland_estate_david_chipperfield_dezeen_1568_0_137442.jpg

 

Volume alungite finisate in piatra gri gazduiesc cele 20 de apartamente duplex iar legatura dintre ele este asigurata prin intermediul unei alei pietonale in forma literei „H”. Toata circulatia auto precum si spatiile de parcare aferente au fost pozitionate in subsol pentru a reduce pe cat posibil impactul asupra mediului inconjurator si a pastra vederea nestingherita spre parc.

„Zonele de locuit sunt inconjurate de o gradina acvatica, care asemeni parcului este in mare parte caracterizata de o flora si fauna salbatica. In contrast cu acest relief vegetal, cladirile par asemeni unor volume masive de piatra presarate pe suprafata apei” declarau arhitectii.

Formele alungite ale apartamentelor precum si terasele aferente se extind spre zonele pietonale creand un spatiu de tranzitie intre zonele publice si cele private. Vitraje ce merg din pardoseala pana in tavan sunt protejate de obloane pentru a asigura intimitate dar in acleasi timp ofera perspective directionate spre gradini si zonele vegetale ale parcului. Spre deosebire de tonurile inchise ale exterioarelor, spatiile interioare sunt predominant vopsite in alb, pentru a amplifica lumina soarelui iar elementele de mobilier constituie accentele de culoare si textura necesare pentru a face atmosfera mai primitoare si mai confortabila.

 

„Relatia omniprezenta intre peisaj, arhitectura si apa este esentiala in conturarea atmosferei din Xixi” declarau arhitectii.

xixi_wetland_estate_david_chipperfield_dezeen_1568_3_137444.jpg

xixi_wetland_estate_david_chipperfield_dezeen_1568_1_137443.jpg

 

xixi_wetland_estate_david_chipperfield_dezeen_1568_4_137445.jpg

xixi_wetland_estate_david_chipperfield_dezeen_1568_5_137446.jpg

xixi_wetland_estate_david_chipperfield_dezeen_1568_13_137448.jpg

 

 citeste mai multe pe spatiulconstruit.ro

 

 
Articole asemănătoare