Deschis publicului in septembrie 2012, Muzeul Lumii Mayase din Yukatan, Mexic a fost desemnat castigatorul premiului Iberoamericano CIDI la Sectiunea Constructii culturale urmand ca echipa de arhitecti Grupo Arquidecture (fost 4A Arquitectos) sa primeasca premiul in cadrul unei ceremonii ce va avea loc in luna martie, anul acesta.

 muzeul_lumii_mayase1_27404.jpg

 

Proiectul realizat de echipa de arhitecti are o importanta semnificativa pentru ca pune in valoare elementele reprezentative ale culturii din peninsula Yucatan, pastrand si promovand patrimoniul cultural. Aceasta “viziune integratoare” se materializeaza in expozitiile si prezentarile interactive puse la dispozitia vizitatorilor pentru ca acestia sa cunoasca in detaliu istoria locala, inclusiv schimbarile multi-culturale produse in decursul migratiilor.

In cadrul muzeului au fost prevazute patru expozitii permanente si o serie de spatii de expunere destinate prezentarilor temporare. Pe langa acestea muzeul gazduieste gradini botanice, o sala de cinematorgraf, spatii destinate copiilor, o cafenea, un magazin de suveniruri si bineinteles, spatii de parcare. Exteriorul cladirii are o estetica interesanta captand atentia prin impletitura colorata realizata din fasii sustinute pe un schelet metalic. Sursa de inspiratie pentru aceste straifuri colorate in diferite nuante de verde a fost “ceiba”, copacul vietii in cultura mayasa.

Membrii comisiei de specialisti care a analizat proiectele declarau ca muzeul s-a remarcat prin “designul urban valoros care simbolizeaza chintesenta culturii Maya din spatiul geografic apropiat dar si al orasului Merida” si prin “arhitectura expresiva, dramatica care urmareste recrearea copacului Ceiba ca punct central al compozitiei”. Spatiile Muzeului Lumii Mayase sunt rezultatul implementarii unei solutii optime in privinta relatiei interior-exterior care conduce la un confort sporit pentru vizitatori si o calitate deosebita a constructiei.

 

muzeul_lumii_mayase3_27406.jpg

S-ar putea să-ți placă și:


muzeul_lumii_mayase4_27407.jpg

muzeul_lumii_mayase2_27405.jpg

 

muzeul_lumii_mayase5_27408.jpg

muzeul_lumii_mayase6_27409.jpg

 citeste mai multe pe spatiulconstruit.ro

 

 

Articole asemănătoare