Dealurile presarate cu plantatii de vita de vie din Spania sunt ultimul loc la care ne-am astepta sa intalnim o cladire realizata de arhitectul cu renume international Frank Gehry. Volumele deconstructiviste ce poarta semnatura maestrului se intrevad printre peticele de vegetatie din regiunea viticola Rioja.

 e_168502.jpg

 

Producatorul de vin Marques de Riscal s-a gandit sa foloseasca ideea revitalizarii zonei prin intermediul arhitecturii, asa cum s-a intamplat si cu Bilbao dupa construirea muzeului Guggenheim. Prin urmare au contractat serviciile arhitectului pentru renovarea unui complex viticol ce data din secolul al XIX-lea. Noul complex exclusivist se remarca prin formele valurite realizate din fasii de titaniu care gazduiesc un hotel de cinci stele, o zona de spa, un restaurant, un muzeu viticol si alte spatii complementare.

 Finalizat in 2006, complexul Marques de Riscal include primul hotel finalizat al arhitectului. Avand 43 de camere, hotelul este in sine o opera de arta in care volumele cu forme sculpturale genereaza interioare luminoase, cu tavane inalte si detalii atent gandite. Complexul este alcatuit din doua constructii legate intre ele printr-o pasarela. Volumele sunt puse in valoare cu ajutorul fasiilor ondulate realizate din tabla de titan, ale caror nuante variaza intre tonuri roze, argintii si aurii. Acestea sunt culorile regasite in insemnele sticlelor de vin Marques de Riscal, de la tonuri de rosu aprins si visiniu, pana la folia de aluminiu care inveleste dopul.

 Interioarele sunt o expresie a arhitecturii exterioare astfel ca incaperile ajung sa aiba pereti inclinati in directii diferite si bandouri vitrate in zig-zag. Paleta cromatica este presarata cu accente in culori vii menite, sa puna spatiul in valoare si sa creeze un contrast placut cu suprafetele din lemn si tencuiala.

 

 Arhitectura spectaculoasa precum si serviciile de inalta calitate au asigurat succesul intregului proiect, astfel ca dupa zece ani se poate spune ca regiunea profita de pe urma cresterii numarului de turisti care vin in complexul Marques de Riscal.

marques_de_riscal_hotel_by_frank_gehry_5_1020x610_168503.jpg

marques_de_riscal_hotel_by_frank_gehry_11_1020x610_168505.jpg

 

S-ar putea să-ți placă și:


marques_de_riscal_hotel_by_frank_gehry_9_1020x610_168506.jpg

marques_de_riscal_hotel_by_frank_gehry_4_1020x610_168513.jpg

marques_de_riscal_hotel_by_frank_gehry_3_1020x610_168507.jpg

 

marques_de_riscal_hotel_by_frank_gehry_6_1020x610_168508.jpg

citeste mai multe pe spatiulconstruit.ro

 

 

 

Articole asemănătoare