Aceste locuinte cu volumetrie futurista din Luxembourg au o fatada segmentata rezultata in urma adaptarii arhitecturii astfel incat sa se asigure un grad sporit de intimitate si lumina naturala, fara a face rabat de la calitatea spatiilor si de la intimitate. In vederea generarii unei solutii arhitecturale, membrii echipei de la Metaform au pornit de la conditionarile impuse de teren, cu denivelari si curbe, precum si existenta pe proprietate a unor copaci seculari. Aceste elemente au condus la definirea formei cladirii, care a fost impartita in sase volume mai mici, decalate atat in plan orizontal cat si in cel vertical. Imobilul, din punct de vedere al limbajului arhitectural si al formelor, actioneaza ca un element de trecere intre zona de locuinte colective si cea de locuinte individuale, adaptandu-se contextului urban si oferind locuitorilor o identitate proprie.

fcd2e848_1d87_4936_84ae_d2ef5deb92cf_168590.jpg

 

Designul ales elimina circulatiile lungi care de cele mai multe ori sunt intunecoase si neventilate, producand disconfort din punct de vedere al izolarii acustice. Trei nuclee verticale asigura legatura dintre parcajul subteran si apartamente, astfel ca spatiile interioare se pot organiza si orienta pe trei dintre laturi. Pe langa asigurarea unui grad ridicat de intimitate pentru fiecare apartament, arhitectii au proiectat volumele astfel incat sa le ofere acestora posibilitatea de a se intalni si a socializa in spatiile comune precum bucatariile, zonele de relaxare sau cele pentru joaca. Aceasta abordare urmareste sa aduca un plus de valoare prin cresterea gradului de interactiune sociala si crearea unei comunitati chiar daca vorbim despre locuinte individuale.

 Pe langa crearea unui spatiu comun pentru intalnire unde se pot organiza atat reuniuni generale cat si private, in zonele de subsol au fost amenajate spatii de depozitare pentru fiecare apartament. Acesta este un avantaj gandit de arhitecti pentru a contracara lipsa de spatiu cu care se confrunta cei care locuiesc in apartamente.

 Anvelopanta structurii este creata cu ajutorul unor casete triunghiulare din aluminiu care pun in valoare muchiile ascutite si imbinarile dintre diferitele planuri. O atentie deosebita a fost acordata nivelului de izolare al constructiei, astfel ca fatada ventilata impreuna cu vitrajele termoizolante protejate cu tratamente anti-UV cresc gradul de eficienta energetica al cladirii. Panourile solare, sistemul centralizat de ventilare si acoperisurile verzi aduc un plus de performanta, la nivelul consumului de energie incadrand imobilul in Clasa B-B. Gama de materiale folosita a urmarit crearea unui confort optim si o buna comportare in timp a finisajelor, implicand costuri minime de intretinere.

 

residential_building_with_15_units_by_metaform_architects_5_1020x610_168591.jpg

residential_building_with_15_units_by_metaform_architects_6_1020x610_168592.jpg

residential_building_with_15_units_by_metaform_architects_7_1020x610_168593.jpg

 

residential_building_with_15_units_by_metaform_architects_4_1020x610_168595.jpg

residential_building_with_15_units_by_metaform_architects_3_1020x610_168594.jpg

residential_building_with_15_units_by_metaform_architects_8_1020x610_168596.jpg

 

residential_building_with_15_units_by_metaform_architects_9_1020x610_168597.jpg

citeste mai multe pe spatiulconstruit.ro

 

 

Articole asemănătoare