Echipa de arhitecti spanioli F451 Arquitectura a finalizat recent lucrul la o casa al carei volum fatetat se desfasoara si se desface pe masura ce iese din versantul dealului. Volumul nu sta pe pamant, in schimb acesta reactioneaza si interactioneaza cu terenul pe care a fost construit pe masura ce spatiile se succed conform organizarii interioare. Locuinta construita in regiunea Gijon, Spania este impartita in patru zone, care includ spatiile de noapte, un atelier cu inaltime dubla de nivel, o casa de oaspeti si un garaj.

 casa_hibrid4_29596.jpg

 

O scara se intinde prin zona centrala a casei actionand ca un element de separare intre atelier si restul spatiilor, pozitionate la niveluri diferite. “Intrepatrunderea dintre spatiul atelierului si cel al casei propriu-zise se intampla astfel incat fiecare zona sa beneficieze de dubla orientare, lumina si ventilare naturale”. Atelierul este luminat de sus, cu ajutorul unor vitraje orientate spre nord si pozitionate a partea superioara a camerei, in spatiul dintre doua suprafete de acoperis.

Camerele din zona de locuit au fost organizate liniar, incepand cu zona deschisa a livingului si a locului de luat masa, continuand cu un spatiu de depozitare, o baie si apoi dormitorul. Garajul a fost construit in subsol, in timp ce zona pentru oaspeti se afla la celalalt capat al atelierului.

Panourile din tabla profilata folosite ca element de inchidere al intregului volum au fost lasate la vedere, astfel ca din fiecare camera se poate admira “scheletul” metalic al casei. La exterior panourile au fost acoperite cu 10cm de termoizolatie finisata cu o tencuiala elastica aplicata pe o armatura din fibre de sticla. Peretii verticali au fost executati din blocuri tip fagure realizate din argila ceea ce ajuta la o mai buna izolare a interioarelor. In zona dormitorului de oaspeti sistemul a fost inlocuit cu un acoperis verde ce asigura continuitatea intre gradina si cladire, oferind in acelasi timp un plus de izolare.

 

casa_hibrid2_29594.jpg

casa_hibrid1_29593.jpg

ml_GijonPress_1024_05.jpg

 

casa_hibrid12_29604.jpg

citeste mai multe pe spatiulconstruit.ro

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare